Prora, Το παραθαλάσσιο θέρετρο των Ναζί με τα 10.000 δωμάτια.

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Χτισμένο κατά μήκος ενός εκτεταμένου κόλπου μεταξύ των περιφερειών Sassnitz και Binz  στο νησί Rugen της Βαλτικής θάλασσας, βρίσκεται το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου, με 10.000 υπνοδωμάτια όλα στραμμένα προς τη θάλασσα. Αλλά για 70 χρόνια από τότε που χτίστηκε, κανένας  παραθεριστής δεν έχει μείνει ποτέ εκεί. Πρόκειται για το ξενοδοχείο Prora, ένα μαζικό κτιριακό συγκρότημα χτισμένο μεταξύ του 1936 και 1939 από τους Ναζί, ως μέρος του προγράμματος τους «Δύναμη μέσα από Xαρά» (“Kraft durch Freude,” KdF). Σκοπός ήταν να παρέχει ψυχαγωγικές δραστηριότητες στους Γερμανούς εργαζόμενους.

prora-16

photo credit

Το συγκρότημα αποτελείται από οκτώ πανομοιότυπα κτίρια που εκτείνονται σε μήκος 4,5 χιλιομέτρων και απέχουν περίπου 150 μέτρα από την παραλία. Ένα εργατικό δυναμικό 9.000 ατόμων  χρειάστηκε να εργαστεί επί  τρία χρόνια για την οικοδόμησή του, αρχής γενομένης από το 1936, ενώ τα μακροπρόθεσμα σχέδια των Ναζί περιλάμβαναν την οικοδόμηση άλλων τεσσάρων ομοίων συγκροτημάτων , όλα με σινεμά, αίθουσες Φεστιβάλ, πισίνες και μια προβλήτα για να δένουν τα κρουαζιερόπλοια.

Τα σχέδια του Χίτλερ για το Prora ήταν φιλόδοξα. Ήθελε ένα γιγάντιο παραθαλάσσιο θέρετρο, το  “πιο ισχυρό και μεγάλο που υπήρξε ποτέ”. Όλα τα δωμάτια είχαν σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αγναντεύουν το πέλαγος. Κάθε δωμάτιο επρόκειτο να έχει δύο κρεβάτια, μία ντουλάπα και έναν νεροχύτη, ενώ κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους θα κατασκευάζονταν σε κάθε όροφο. Στη μέση του συγκροτήματος επρόκειτο να ανεγερθεί ένα τεράστιο κτίριο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε  στρατιωτικό νοσοκομείο σε περίπτωση πολέμου.

Ο πόλεμος πράγματι συνέβη, πριν ολοκληρωθεί το κτίριο, και οι προτεραιότητες του Χίτλερ άλλαξαν. Μετέφερε εκεί εργάτες ώστε να κατασκευάσουν εργοστάσιο όπλων. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας βομβαρδισμού από του Συμμάχους, πολλοί άνθρωποι από το Αμβούργο κατέφυγαν σε ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος, και μετέπειτα πρόσφυγες από την Ανατολική Γερμανία στεγάστηκαν εκεί. Μετά τον πόλεμο, το Prora χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό φυλάκιο για τον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας. Κατά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, μέρος του χρησιμοποιήθηκε από την στρατιωτική τεχνική σχολή της Bundeswehr και αργότερα σε αιτούντες άσυλο από τα Βαλκάνια.

Σήμερα, το συγκρότημα είναι σχεδόν εξολοκλήρου έρημο, με εξαίρεση κάποια λίγα κτίρια  που έχουν ανακατασκευαστεί για άλλες χρήσεις. Το 2011, ένα κτίριο μετατράπηκε σε ξενώνα Νεότητας 400 κλινών· και το σχέδιο τώρα είναι να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο θέρετρο διακοπών με 300 κλίνες που θα  περιλαμβάνει γήπεδα τένις, πισίνα και ένα μικρό εμπορικό κέντρο.

 

photo credit

prora-2

photo credit

prora-1

photo credit

prora-9

photo credit

The hotel resort was meant to show off the class of Third Reich architecture - sadly it's been left to ruin

photo credit

Hitler pulled the plug when the job was half done as he decided it was more important to pump resources into the war effort

photo credit

 

prora-11

photo credit

prora-15

photo credit

 

Previous Article

Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας και επιθετικότητας λόγω των αντικαταθλιπτικών στους νέους

Next Article

Φωτογράφος « αιχμαλωτίζει » νεογέννητο συνδεδεμένο με τον πλακούντα, σχηματίζοντας τη λέξη αγάπη.

Διαβάστε επίσης: