Το Νησί Όπου Όλοι Φορούν Μάσκες Αερίων.

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Miyakejima The Gas Mask Town

 

« Κατευθύνεστε προς το τοπικό κατάστημα » ; « Παρακαλείσθε να μην ξεχνάτε τη μάσκα αερίων σας »! Η επισήμανση αυτή απευθύνεται στους κατοίκους του νησιού Miyakejima της Ιαπωνίας, που αποτελεί ένα κομβικό σημείο ηφαιστειακής δραστηριότητας. Το νησί Miyakejima, εκτείνεται πάνω από μια αλυσίδα ηφαιστείων, που κατά τον τελευταίο αιώνα έχουν δημιουργήσει πάνω από έξι εκρήξεις. Η χειρότερη από αυτές πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2000 όταν, μετά από μια ανάπαυλα 17 ετών, το Mount Oyama εξερράγη. Οι 17,500 σεισμοί ακολούθησαν την έκρηξη του ηφαιστείου, έπληξαν με σφοδρότητα το νησί μεταξύ 26 Ιουνίου και 21 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια των εκρήξεων και των σεισμών, νέφη τέφρας που έφταναν τα 10 μίλια ύψος τύλιξαν το Miyakejima, ενώ τα υψηλά επίπεδα τοξικού  διοξειδίου του θείου που ανέβλυζαν μέσα από το έδαφος, κατέστησαν το 20 τοις εκατό του εδάφους μη κατοικήσιμο. Μετά από τρεις μήνες, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση και ανάγκασε την μαζική εκκένωση του νησιού τον Σεπτέμβριο.

Eruption of Volcano Oyama in Miyakejima Photo

Για πέντε χρόνια, το Miyakejima κηρύχθηκε ως μη κατοικήσιμη ζώνη , με το άγονο νησί να θυμίζει τοπίο αποκάλυψης. Μόνο νεκρά δέντρα και σκουριασμένα αυτοκίνητα μπορούσε να αντικρίσει κανείς στον εγκαταλελειμμένο χώρο. Το Mount Oyama συνέχισε να εκπέμπει από 10.000 έως 20.000 τόνους διοξειδίου του θείου κάθε μέρα για δύο χρόνια μετά την έκρηξη. Σιγά-σιγά, όμως, η διαταγή εκκένωσης άρχισε να αίρεται, και το 2005 οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Gas Mask City Evacuation

8_gas mask town japan

Κάποιοι επέλεξε να παραμείνουν στα σπίτια που είχαν μετεγκατασταθεί στο Τόκιο, ενώ περίπου 2.800 επέλεξαν να επιστρέψουν  αυτή τη φορά με μάσκες αερίων! Παρά την εκ νέου εποίκηση του νησιού, σχεδόν το ένα τρίτο του Miyakejima παραμένει μόνιμα μη κατοικήσιμο και η κυβέρνηση διεξάγει τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους και επιβάλλει περιορισμούς ηλικίας σε ορισμένες περιοχές.

Ενώ η ζωή σε ένα νησί εμποτισμένο με τοξικό αέριο ενέχει αρκετούς κινδύνους, αυτό δεν φαίνεται να κρατά τους τουρίστες μακριά. Αντίθετα  το Miyakejima  αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης για την περιοχή, με μάσκες αερίων να πωλούνται στους σταθμούς και τα τοπικά καταστήματα.

Οι επισκέπτες μπορούν  να περιηγηθούν  στα εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς και στα ιαματικά λουτρά, πληρώνοντας μάλιστα αδρά γι’αυτό και βοηθώντας τους κατοίκους να « εξαργυρώσουν » κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες της καταστροφής.

Sources: imgur.comtumblr.com,

Previous Article

Τα ζώα αυτοκτονούν;

Next Article

Βρέθηκε το πιο πολυχτυπημένο απο κεραυνούς, σημείο της Γης

Διαβάστε επίσης: