Πως αισθάνεται κάποιος όταν πεθαίνει σύμφωνα με την επιστήμη;

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ο θάνατος είναι κάτι με το οποίο όλοι μας, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι. Ακόμα και το ηλιακό μας σύστημα έχει ημερομηνία λήξης. Για πολλούς, αυτή η σκέψη δεν είναι καθόλου ευχάριστη καθώς ο θάνατος είναι ο “μεγάλος άγνωστος”. Είναι κάτι πολύ δύσκολο να μετρηθεί ή να περιγραφεί χρησιμοποιώντας την επιστήμη και είναι κάτι που προφανώς δεν έχουμε βιώσει ποτέ προσωπικά.

Όλα αυτά τα άγνωστα δεδομένα κάνουν το θάνατο να φαντάζει ιδιαίτερα τρομακτικός. Ωστόσο, μέχρι ένα βαθμό, μπορεί η επιστήμη να πει μερικά πράγματα για το τι συμβαίνει όταν πεθάνει κάποιος.

Στην πιο βασική περιγραφή, το σώμα αποσυντίθεται και “καταναλώνεται” από διάφορους οργανισμούς (σκουλήκια, βακτήρια κλπ). Από εκεί και μετά το σώμα επανέρχεται στον κύκλο της ζωής. Τα κύτταρα μεταφέρονται σε διάφορους άλλους οργανισμούς, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους πεθαίνουν κάποια στιγμή. Και όταν αυτό συμβαίνει, ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά και θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι το τέλος της ανθρωπότητας.

Όμως αυτό είναι μόνο μία σκοπιά του θέματος καθώς το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από ύλη και ενέργεια (ηλεκτρική και χημική). Οπότε τι μπορούμε να πούμε για το θάνατο μελετώντας αυτήν την ενέργεια; Και πιο συγκεκριμένα τι μπορεί να μας πει αυτό για το τι αισθάνεται κάποιος όταν πεθαίνει;

Φυσικά αυτό που θα νιώσει κάποιος εξαρτάται κυρίως από το πως θα πεθάνει. Ένα ατύχημα, μια ασθένεια ή μια απρόσμενη καρδιακή προσβολή θα έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και στο σώμα. Γι αυτό και μια αναλυτική συζήτηση για το τι αισθάνεται κάποιος εκείνη τη στιγμή, θα ήταν λίγο δύσκολη.

Γι’ αυτό ας αγνοήσουμε τις περιπτώσεις που ο θάνατος έρχεται σαν αποτέλεσμα μιας ασθένειας ή στον ύπνο, και ας πιάσουμε τις φορές που συμβαίνει απρόσμενα. Σε τέτοιες περιπτώσεις παράγονται υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, τα οποία εκκρίνονται σαν αποτέλεσμα του κλιμακούμενου αισθήματος του φόβου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπάει όλο και ταχύτερα, κάτι το οποίο ωθεί την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας να φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα.

Στο παρακάτω βίντεο του καναλιού Reactions βλέπουμε πως αντιδρά ο εγκέφαλος όταν το σενάριο του απρόσμενου θανάτου έρχεται στον ορίζοντα.

Previous Article

Το να μεγαλώνει ένα παιδί με σκύλο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξει άσθμα

Next Article

Πως ο εγκέφαλος μας κάνει πολυδιεργασίες αυξομειώνοντας τις αισθήσεις

Διαβάστε επίσης: