Οι Γυναίκες των SS

Author: Χωρίς σχόλια Share:

 

Παρόλο που οι φρικαλεότητες των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν ταυτιστεί κυρίως με άντρες βασανιστές, στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι περίπου 5.500 γυναίκες υπηρέτησαν τον Χίτλερ πιστά, συντελώντας στις ωμότητες του ναζιστικού καθεστώτος μέσα από διάφορες θέσεις. Γραμματείς, νοσηλεύτριες, φρουροί στα ναζιστικά κολαστήρια· η βαναυσότητά τους συχνά ξεπερνούσε και τους πιο σκληροπυρηνικούς βασανιστές των SS. Κάποιες συμμετείχαν στα τάγματα ασφαλείας από επιλογή, ενώ άλλες επιστρατεύτηκαν. Οι περισσότερες ισχυρήστηκαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τους θαλάμους αερίων και ότι η βιαιότητα τους εξαντλούνταν σε μερικά χαστούκια όταν οι κρατούμενοι δεν συμμορφώνονταν. Όλες δικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

Dorothea Binz, «H Φρουρός με το Τσεκούρι»

Η Dorothea Binz αν και ξεκίνησε δουλεύοντας αρχικά ως φύλακας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1939, σύντομα αναβαθμίστηκε στον βαθμό του επικεφαλής πτέρυγας στο Ράβενσμπρουκ και  στο Μπούχενβαλντ. Κατά τη διάρκεια της ‘’θητείας’’ της ως επικεφαλής, η Binz ήταν περιβόητη για τα φρικτά μαστιγώματα στις γυναίκες τροφίμους. Μία από τις πιο βάναυσες καταγεγραμμένες πράξεις της, είναι ο τεμαχισμός με τσεκούρι μιας κρατούμενης, κατά τη διάρκεια καταναγκαστικής εργασίας. Παρά τη διαφυγή της κατά το τέλος του πολέμου, τελικά συνελήφθη, λογοδότησε ενώπιον της δικαιοσύνης, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε τον Μάιο του 1947.

 

Juana Bormann, «Η Γυναίκα με τα Σκυλιά»

Juana Bormann.jpg

Η Bormann προσχώρησε στα SS το 1939, προκειμένου να ‘’κερδίζει περισσότερα χρήματα’’, όπως αποκάλυψε αργότερα στη δίκη της. Για τους αιχμαλώτους στο Άουσβιτς, το Ράβενσμπρουκ και το Μπέργκεν-Μπέλσεν ήταν η ‘’γυναίκα με τα σκυλιά’’, καθώς χρησιμοποιούσε τα σκυλιά της, γερμανικούς ποιμενικούς, για να τιμωρεί τους κρατούμενους· ιδιαίτερα τις αδύναμες γυναίκες. Η παροιμιώδης βαναυσότητά της ήταν αρκετή ώστε να καταδικαστεί σε θάνατο από το δικαστήριο. Εκτελέστηκε το Δεκέμβριο του 1945.

 

Maria Mandel, «Το Κτήνος»

Maria Mandel.jpg

Η Mandel υπηρέτησε σε πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης, πριν καταλήξει μόνιμα ως διοικητής στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Απολάμβανε να χρησιμοποιεί ως κατοικίδια μικρά παιδιά, ώσπου να τα βαρεθεί και να τα στείλει κατευθείαν στους θαλάμους αερίων. Συνήθιζε να στέκεται στην είσοδο του στρατοπέδου και να περιμένει πότε θα την κοιτάξει κάποια κρατούμενη. Οι κρατούμενες που έστω κατά λάθος γυρνούσαν το βλέμμα τους προς το μέρος της, εκτελούνταν επί τόπου. Η ίδια μάλιστα εισήγαγε τον θεσμό της Γυναικείας Ορχήστρας του Άουσβιτς, η οποία συνόδευε μουσικά τις κρατούμενες στις εκτελέσεις τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 500000 γυναίκες και παιδιά οδηγήθηκαν στον θάνατο υπό τις διαταγές της από το 1942 έως το 1945.  Η Mandel καταδικάστηκε σε θάνατο για τις πράξεις της και εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 1948.

 

Wanda Klaff, « Η Έξυπνη»

 

Πριν την ένταξή της στο στρατόπεδο του Στούτχοφ, ένα χρόνο πριν τη λήξη του πολέμου το 1945, η Klaff εργαζόταν σε εργοστάσιο παραγωγής μαρμελάδας. Στο σύντομο χρονικό διάστημα της δράσης της διέπραξε εγκλήματα  ικανά να τηn καταδικάσουν σε θάνατο. Κατά την διάρκεια της δίκης της, άφησε άφωνο το δικαστήριο δηλώνοντας : ‘’ Ήμουν πολύ έξυπνη και πολύ αφοσιωμένη στη δουλειά μου στο στρατόπεδο. Κακοποιούσα τουλάχιστον δύο κρατούμενους κάθε μέρα». Εκτελέστηκε το 1945.

 

Irma Grese, « Η Ύαινα του Άουσβιτς »

Ως φρουρός των SS σε μερικά από τα πιο γνωστά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η Grese ενέπνεε το φόβο και το μίσος, κυρίως λόγω του ρόλου της στην επιλογή των κρατουμένων που θα κατέληγαν στους θαλάμους αερίων. Όντας η ίδια μια γυναίκα που την αφορούσε πολύ η εξωτερική της εμφάνιση, η Grese έμεινε στην ιστορία καθώς, εκτός από τους αδύναμους και τους άρρωστους, έστελνε προς εξόντωση κατά κύριο λόγο γυναίκες που είχαν καταφέρει να διατηρήσουν το φυσικό τους κάλλος. Καταδικάστηκε σε θάνατο στη δίκη Belson, ενώ ήταν μόλις 22 χρονών.

 

Ilse Koch, «Η Μάγισσα του Μπούχενβαλντ»

Η Ilse Koch δεν ήταν μέλος των SS, ούτε υπηρέτησε σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν όμως η σύζυγος του Karl Koch, διοικητή του Μπούχενβαλντ και κατόπιν του Μαϊντάνεκ. Χρησιμοποιώντας την εξουσία του συζύγου της η Koch θα επιδοθεί σε ειδεχθή βασανηστήρια, με αγαπημένο της τον βιασμό κρατουμένου από άλλο τρόφιμο σε κοινή θέα. Με εντολή της ‘’κυρίας διοικητού’’ κάθε κρατούμενος που έμπαινε στο Μπούχενβαλντ υφίστατο εξονυχιστική έρευνα για ενδιαφέροντα τατουάζ. Όταν έβρισκε κάτι που της άρεσε, έβαζε να εκτέλεσουν τον κρατούμενο, να τον γδάρουν και με το δέρμα του να φτιάξουν χρηστικά αντικείμενα για τη διακόσμηση του σπιτιού της. Η απόκοσμη συλλογή της χρησιμοποιήθηκε εναντίον της στη δίκη, αφήνοτας το δικαστήριο αποτροπιασμένο. Η Koch καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αυτοκτόνησε ωστόσο στη φυλακή το 1967.

 

 

 

 

Previous Article

Βιώνοντας την κοινωνική φοβία μέσα από εικόνες.

Next Article

Ο δρόμος προς τη φυλακή (Γράμμα ενός άγνωστου φίλου)

Διαβάστε επίσης: