Νέο φάρμακο υπόσχεται αύξηση της ζωής των κατοικίδιων ζώων μας, μέχρι 5 χρόνια

Author: Χωρίς σχόλια Share:

 

 

Χάνοντας ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι ένα τραυματικό γεγονός για τον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά νέα έρευνα σχετικά με την καθυστέρηση των επιπτώσεων της γήρανσης στα ζώα θα μπορούσε να κάνει τους σκύλους να ζουν σημαντικά περισσότερο.

Μια δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον με τίτλο “Dog Ageing Project”  διερευνά πιθανές θεραπευτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα υγιή χρόνια που απολαμβάνουν τα σκυλιά μας.

“Πιστεύουμε ότι η βελτίωση της υγιούς ζωής στους σκύλους είναι ένας αξιόλογος στόχος. Για να είμαι σαφής, ο στόχος μας είναι να παρατείνουμε την περίοδο της ζωής  τους κατά την οποία είναι υγειή, όχι να παραταθεί η ισχύς των δύσκολων χρόνων.” Οι ερευνητές γράφουν στην ιστοσελίδα του έργου: “Φανταστείτε πόσο όμορφο θα ήταν να επεκτείνουμε τα όμορφα χρόνια του σκύλου μας, από δύο έως πέντε χρόνια! Πλέον αυτό είναι εφικτό”

 

Η μελέτη έγινε σε 32 μεσήλικες σκύλους (6-9 ετών, ανάλογα με τη φυλή), που υποβάλλονται σε θεραπεία με το FDA-εγκεκριμένο φάρμακο, τη ραπαμυκίνη.

 

Η ραπαμυκίνη, επίσης γνωστή ως σιρόλιμους, χρησιμοποιείται για την πρόληψη της απόρριψης μεταμοσχευμένων οργάνων σε ανθρώπους ασθενείς, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση του καρκίνου. Σε χαμηλές δόσεις, η ραπαμυκίνη φαίνεται να επιβραδύνει τις διαδικασίες γήρανσης, με μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των ποντικών και άλλων οργανισμών.

«Αν η ραπαμυκίνη έχει μια παρόμοια επίδραση σε σκύλους – και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ακόμα δεν είμαστε σίγουροι – τότε ένα τυπικό μεγάλο σκυλί θα μπορούσε να ζήσει δύο με τρία χρόνια περισσότερο και ένα μικρότερο σκυλί θα μπορεί να ζήσει τέσσερα χρόνια παραπάνω,” αναφέρει ο γενετιστής Daniel Promislow στο The Telegraph. “Πιο σημαντικό από τα επιπλέον χρόνια, ωστόσο, είναι η βελτίωση της συνολικής υγείας κατά τη διάρκεια της γήρανσης και θεωρούμε ότι η ραπαμυκίνη θα έχει αυτή τη δράση.”

 

Οι ερευνητές ψάχνουν να δουν πώς η ραπαμυκίνη επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς των σκύλων, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη δραστηριότητα, το σωματικό βάρος. Μετά το δοκιμαστικό στάδιο 3 έως 6 μηνών, οι σκύλοι θα πρέπει να παρακολουθούνται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε σημαντικές βελτιώσεις για την υγιή γήρανση.
Οι ερευνητές προσδοκούν ότι η ραπαμυκίνη θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των υγιών μεσηλίκων σκυλιών μέχρι πέντε έτη. Αν τα αποτελέσματα είναι επιτυχή, είναι πολύ πιθανό ότι τα οφέλη μπορεί να επεκταθούν και σε γάτες- πόσο μάλλον και σε άλλα είδη.

Επίσης διεξάγεται μία έρευνα για να διαπιστώσουν, γιατί κάποιοι οργανισμοί υποκύπτουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα νεφρά, και η άνοια.

“Αν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα και η διάρκεια ζωής, είναι καλό για τα κατοικίδια ζώα μας και καλό για εμάς”, δήλωσε ο Promislow.

Previous Article

Ένα σύμπαν που δεν φτιάχτηκε για μας (video)

Next Article

Από που προήλθε το νερό της Γης;

Διαβάστε επίσης: