Οι Δέκα τελευταίοι πίνακες καλλιτεχνών πριν αυτοκτόνησουν (part 1)

Author: 1 σχόλιο Share:

Πολλοί καλλιτέχνες που αυτοκτόνησαν, άφησαν ημιτελή κάποια αριστουργήματα τους. Μέσα από αυτά αποτυπώνονται οι σκοτεινές τους σκέψεις, ενώ άλλα υπαινίσσονται γαλήνη, που έρχεται σε αντιδιαστολή με τον εσωτερικό πόνο του καλλιτέχνη. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα δέκα πιο γνωστά και παράξενα έργα.

“Zebra and parachute”  του Christofer Wood

Zebra and Parachute 1930 by Christopher Wood 1901-1930

Το έργο “Zebra and parachute” είναι ο ένας από τους δύο πίνακες που ο Christofer Wood, δημιούργησε στο Παρίσι το καλοκαίρι του 1930. Ο άλλος είναι ο “Tiger And Arc De Triomphe”. Και οι δύο πίνακες απεικονίζουν μια σουρεαλιστική εικόνα ενός εξωτικού ζώου με φόντο μια ανθρώπινη κατασκευή, αν και το “Zebra and parachute” είναι μοναδικό στο ότι προσθέτει μια εικόνα με αλεξίπτωτο στον ουρανό. Μπορεί να είναι απειλητικά σημαντικό το γεγονός ότι ο αλεξιπτωτιστής χωλαίνει και φαίνεται να είναι είτε νεκρός ή σοβαρά τραυματισμένος.

Μετά την αναχώρηση από το Παρίσι για την Αγγλία, τον Αύγουστο του 1930, ο Wood συνάντησε τη μητέρα του στο Salisbury για να της δείξει τα νεότερα έργα του, συμπεριλαμβανομένου του ” ζέβρα και αλεξίπτωτο. Δυστυχώς ο Wood υπέφερε από τις επιπτώσεις της αποχής του από το όπιο, το οποίο προκάλεσε την παράνοια και την πεποίθηση ότι  ακολουθείται από μια μυστηριώδη οντότητα.  Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγει από τον διώκτη του, ο Γουντ πήδηξε μπροστά από ένα τρένο. Για να μη διαταραχθεί η μητέρα του, ο θάνατος του συχνά αναφέρεται ως τυχαίος από τον τύπο της εποχής.

“Nu Sur La Plage” του John William Godward

640px-Godward_Nu_Sur_La_Plage_(modern_nude)

Κατά τη διάρκεια της 40 άχρονης καριέρας του, ο John Godward σπάνια παρεκκλίνει από τη θεματολογία ζωγραφίζοντας γυναίκες με ρόμπες. Από το ύφος αυτό έγινε διάσημος. Κάποια από τα έργα όπως αναφέρεται, περιείχαν ιστορικές ανακρίβειες όπως το “Victorians in togas. Η δική του οικογένεια περιφρονούσε την επιλογή της σταδιοδρομίας του και τον αποκήρυξε. Ο ίδιος μετακόμισε στην Ιταλία το 1912, καταστρέφοντας όλες τις φωτογραφίες που του θύμιζαν.

Στα γηρατειά του, ο Godward παρήγαγε όλο και λιγότερα έργα ζωγραφικής και η υγεία του επιδεινώθηκε. Τελευταίος γνωστός πίνακας του είναι ο “Nu Sur La Plage” («Γυμνό στην παραλία»), οι οποίος ολοκληρώθηκε λίγους μήνες πριν από το θάνατό του. Ο Nu Sur La Plage” είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σηματοδοτεί μια απόκλιση από το συνηθισμένο ύφος τους Godward, από της κλασικές σκηνές που χαρακτηρίζουν την ωραία ρούχα και τις μαρμάρινες επιφάνειες. Τον Δεκέμβριο του 1922, προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα , γράφοντας στο σημείωμα αυτοκτονίας του ότι ο κόσμος δεν ήταν αρκετά μεγάλος για τον ίδιο και τον Πικάσο.

“Le Concert” του Nicolas De Stael

Staelconcert

Ο Nicolas de Stael ήταν ένας καλλιτέχνης αφηρημένου ύφους, κάνοντας χιλιάδες έργα ζωγραφικής κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης καριέρας. Τους τελευταίους πέντε μήνες της ζωής του, παρήγαγε μόνο 147 έργα ζωγραφικής, το τελευταίο εκ των οποίων ήταν το “Blue Nude Lying”, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1955. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα ψηλό κτήριο στην Αντίμπ, αφήνοντας την τελευταία εργασία του, το “Le Concert,” ημιτελής. Ήταν 41 ετών.

Το “Le Concert” ήταν το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο έργο του, με διαστάσεις έξι μέτρα επί 3,5 μέτρα. Διαθέτει ένα πιάνο με ουρά και ένα κοντραμπάσο γεμάτο με φύλλα μουσικής, με αναφορές στο γεγονός ότι τα δύο αυτά παραδοσιακά όργανα δεν απομακρύνονται από το την πίστα μετά από τη λήξη μιας συναυλίας. Ο De Stael εμπνεύστηκε από μια συναυλία που είχε παρακολουθήσει το προηγούμενο βράδυ, έτρεξε σπίτι και ζωγράφιζε όλη την επόμενη μέρα, μέχρι που ο κακός φωτισμός κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση του έργου. Στη συνέχεια έκαψε όλα τα σκίτσα του και πήδηξε. Λίγο πριν πεθάνει, έγραψε, «δεν έχω τη δύναμη να ολοκληρώσω τα έργα μου.”

“The Death of James Dean” του John Minton

Composition: The Death of James Dean 1957 by John Minton 1917-1957

Το τελευταίο έργο του ζωγράφου και εικονογράφου John Minton ήταν ακόμα ατελές, όταν αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο του 1957. Το ημιτελές έργο δείχνει έναν άνδρα σοβαρά τραυματισμένο να περιβάλλεται από αλλόφρονες  θεατές. Την ημέρα πριν από το θάνατό του Minton, ο ζωγράφος Ruskin Spear τον επισκέφτηκε στο εργαστήριό του και του είπε ότι εντόπισε σκοτωμένο τον ηθοποιό Τζέιμς Ντιν, ο οποίος είχε πεθάνει δύο χρόνια πριν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 24.

Ο Spear πίστευε ότι ο James Dean εκπροσώπησε την ταλαιπωρία της νεότερης γενιάς, όπου ο Minton ήταν στενά συνδεδεμένος με αυτή. Ωστόσο, η πραγματική αιτία του θανάτου του δεν είναι σίγουρη. Έχει ειπωθεί ότι η πηγή έμπνευσης ήταν ένα παρόμοιο ατύχημα με αυτοκίνητο στην Βαρκελώνη και αργότερα ταυτίστηκε λόγω του γεγονότος με τον Dean. Η αυτοκτονία του Minton προκλήθηκε από την κατάθλιψή του και η απώλεια της εμπιστοσύνης για την τέχνη που εκπροσωπούσε. Παράλληλα η  δημοτικότητα των έργων του άρχισε να μειώνεται.

 

Χωρίς τίτλο του Mark Rothkο

Black-on-Grey

Η Φήμη του Μαρκ Ρόθκο ως αφηρημένος καλλιτέχνης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα διάσημα έργα του από ζωντανά χρώματα και ορθογώνια. Τα έργα αυτά ήταν γνωστά για τη χρήση του χρώματος ώστε να προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις. Αλλά ο Ρόθκο περιφρονούσε τέτοιες απόψεις και προφανώς ήθελε να είναι γνωστός ως καλλιτέχνης και όχι μόνο ως ζωγράφος. Επέμεινε ότι νοιαζόταν μόνο για να απεικονίζει το συναίσθημα και ότι “δεν ενδιαφερόταν για τη σχέση του χρώματος ή τη μορφών ή οτιδήποτε άλλο.”

Προς το τέλος της ζωής του, τα έργα του έγινε πιο ήπια και άδεια, πιθανότατα σε μια προσπάθειά του να αλλάξει τη δημόσια φήμη του. Τελική σειρά των έργων του ήταν οι “the Black Paintings”, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούνταν από ένα μαύρο και γκρι καμβά με μια οριζόντια γραμμή και ένα λεπτό λευκό περίγραμμα. Λίγο μετά το χωρισμό από τη σύζυγό του, και πάσχοντας από σοβαρή κατάθλιψη, ο Ρόθκο αυτοκτόνησε με τεμαχισμούς των καρπών του στη Νέα Υόρκη στο στούντιό του, το 1970.

 

Previous Article

Βραβευμένες φωτογραφίες ζωντανεύουν τον μικροσκοπικό κόσμο

Next Article

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς

Διαβάστε επίσης: